Smeltedigel i Petrozavodsk

Lørdag 3. oktober fikk et forventingsfullt publikum i Petrozavodsk se resultatet av musikkprosjektet ”Petrozavodsk meets Mo i Rana”. Prosjektet som er støttet av Barentssekretariatet blir også presentert under Smeltedigelen.

Musikerne Ragnar Meidell, Ivo Kråkstad og Jon Krogstad (bassist i Varpen) har vært i østerled. Her møtte de Irina Smirnova, Olga Terekhova og Natalia Shamray. Irina er pianist og godt kjent for musikkinteresserte ranværinger der hun blant annet har vært instruktør ved musikkskolen. Sammen med seg, i denne norsk - russiske smeltedigelen hadde hun Olga Terekhova (24) og Natalia Shamray (22). Olga har en spesiell stemme og synger på tradisjonelt karelsk vis. På en sterk og inntrengende måte formidler hun sine sanger. Natalia spiller på ulike fløyter, tradisjonelle folkeinstrumenter fra Karelen. Begrepet ”tradisjonelt karelsk” i dette musikalske prosjektet må imidlertid tas med et stort forbehold. Sjelden har publikum i Petrozavodsk eller for den del publikum i Norge hørt en lignende musikalsk sammensmelting av kultur og rytmer.

Også for musikerne ble dette en spesiell opplevelse. For de to unge russiske musikerne, Olga Terekhova og Natalia Shamray var møtet mellom jazz og folkemusikk nytt og spennende. Møtet mellom de norske musikerne med ståsted i rock, jazz og bulgarske rytmer og de russiske musikere med bakgrunn i Karelsk folkemusikk og klassisk blei en utfordrende, kreativ og positiv prosess.

Utveksling av sanger og tema, noter og musikklinjer, omskrivinger og nye forsøk. Individuelle ønsker og ferdigheter med et kollektivt ønske om å skape musikk der ulike kulturelle og musikalske uttrykk skulle forenes. Etter tre dagers hard jobbing på Music College i Petrozavodsk ble resultatet presentert på konsert i det Karelske Nasjonalteateret. En fullsatt foajê fikk en spennende og uventet opplevelse. En opplevelse i form av ny rytmikk og nye toner. Etter kyndig veiledning og jobbing med tekstuttale sammen med Ragnar Meidell fikk publikum blant annet høre Olga Terekhova synge ”En smukk aftensang” av Petter Dass. En sterk og inntrengende opplevelse der Karelsk stemmebruk, jazz og norske folketoner møttes. Ragnar Meidell saxofon, Ivo Kråkstad percusjon og Jon Krogstad på bass ga både Petter Dass og de karelske folketonene et kraftfullt løft og trykk. Og som ekstranummer fremførte de norske musikerne, som også utgjør trioen Narodnika, Ivolys boogie. Det svingte denne lørdagen i Petrozavodsk

Og hvem vet om det ikke dukker opp flere norske folketoner, iblandet jazz, bulgarske rytmer, karelsk folkemusikk og bruk av karelske instrumenter og stemmebruk. Hovedkonserten får publikum høre lørdag 31.oktober under Smeltedigelen Musikkfestival.