Vernissage fotograf Maja Atterstig.

Helgeland Museum
Onsdag, 19 oktober, 2016 - 17:00

Fotoutstilling - Træna - Hawaii- Portrett av Havfolket

Årets festivalkunstner på Smeltedigelen er fotograf Maja Atterstig.
Atterstig er utdannet ved Nordens Fotoskole og jobber til daglig ved Najonalbiblioteket avd. Rana.
Fotoutstillingen er et utspring fra et fotoprosjekt som Atterstig gjennomførte i 2015 der hun forograferte halvparten av Trænas befolkning.
Fotoutstillingen er et samarbeid med Trænafestivalen, Træna kommune, Helgeland Museum og Arkiv i Nordland.
Bakgrunn for prosjekt:
I 1925 kommer en pakke til 24-åringen Alma Sandøy på Træna. Et splitternytt Kodamatic fotografiapparat! Avsender: Theodor Holmen, Honolulu, Hawaii. Theodor er Almas eldre bror som hun aldri har sett. Han forlot Træna tre år før Alma ble født. Alma lærer seg å ta bilder og blir Trænas egen fotograf. Hun dokumenterer livet på øygruppen og tar portrett av trænværingene mellom 1925 og1960. Noen av fotografiene sender hun til broren, slik han ønsket. I årenes løp krysser brev og bilder fra det fremmede Hawaii og det hjemmevante Træna både Atlanterhavet og Stillehavet. Slik blir de to søsknene kjent med hverandre, selv om de aldri møtes.
90 år etter at Alma mottar fotoapparatet med postbåten, begynner Maja Atterstig å fotografere dagens innbyggere i kommunen. I Almas ånd og med det gamle fotoapparatet fra Hawaii, tar Maja portrett av Trænas befolkning, husstand for husstand.
Hun tar kun én eksponering per portrett, akkurat slik Alma gjorde i sin tid. Da Alma gjorde det, var det for ikke å sløse med den kostbare filmen. Nå er det en arbeidsmetode som minsker avstanden, både mellom de to fotografene og mellom de avbildede menneskene fra de to tidsperiodene.
I utstillingen er Majas og Almas portretter i dialog med hverandre. Gjennom å vise bildene sammen ønsker Maja å aktualisere betydningen av fotografi og stedet som identitetsskaper. Tidsspennet mellom Almas og Majas bilder gir oss et glimt av 1900-tallets utvikling: Vi ser hvordan utflytting blir innflytting, hvordan fattigdom blir velferd, og hvordan en analog verden – uten elektrisitet – blir digital og nærmest selvlysende.
Men menneskene på bildene, er ikke de ganske like hverandre, tross alt?
Maja Atterstig er initiativtaker og kunstnerisk leder for kulturvernprosjektet Træna-Hawaii. Prosjektet ble startet i april 2015 og er gjennomført i samarbeid med Træna kommune, Arkiv i Nordland og Jann Sandøy, med støtte fra Norsk Kulturråd og Fritt Ord.
Les mer om prosjektet og se flere fotografier på nettet.

www.tenktraena.no/traena-hawaii

www.flickr.com/photos/arkivinordland/albums/72157658317817859

Dette prosjektet støttes av Arik i Nordland og Norsk Kulturråd