FILMKONSERT: VEIVISEREN

Nordland Teater Hovedscenen
Lørdag, 27 oktober, 2018 - 12:00

Til Veiviseren (nordsamisk originaltittel: Ofelaš) lot Nils Gaup seg inspirere av den samiske sagn-tradisjonen. Det resulterte i Oscar-nominasjon for beste utenlandske film, og den ble en merkestein for all seinere norsk spenningsfilm. Selv om den har praktfull originalmusikk av blant andre Nils-Aslak Valkepeää, ble den presentert med spennende ny musikk første gang under Tromsø Internasjonale Filmfestival i fjor. Vi lover dere en helt spesiell filmopplevelse på Smeltedigelen!
Nils Gaups intense og nervepirrende Veiviseren/Ofelaš er en av de store suksessene i nyere norsk film, og den er en av de få norske filmene som er blitt belønnet med to stjerner i den amerikanske filmguiden Halliwells.
31 år etter premieren byr Smeltedigelen på et gjensyn med historiens første samiske spillefilm. Denne gang vises den som stumfilm, men altså med nyskrevet musikk.
Jakop Janssønn skrev dette bestillingsverket til Tromsø Internasjonale filmfestival i fjor. Jakop er en perkusjonist fra Tromsø, som tok sin Mastergrad i jazzmusikk ved det norske akademiet for musikk i 2015 og han studerer komposisjon.
Medvirkende:
Jakop Janssøn - Perkusjon, musikalsk leder
Maria Helena Fjellheim Mortensson - Vokal og joik
Kristian Svalestad Olstad - Gitar og elektronikk
Magnus Wiik - Dobro, mandolin, akustisk gitar
Daniel Herskedal - Bass, trompet, tuba