Smeltedigelen Akademia er en gratis seminarserie som under festivalen arrangeres på Rana Bibliotek. Gjennom foredrag, diskusjoner og musikalske eksempler ønsker festivalen å skape en møteplass mellom artister og publikum for å belyse musikkens samfunnsmessige betydning.

Akademia:Folkemusikkens/dansens betydning i samfunnet

Torsdag 13/10 2022 Kl 16:00 | Rana bibliotek
gratis

Folkemusikk og folkedans finnes i de fleste land, også i Norge. Hvert land har sine egne varianter av folkedans. Vi har hentet en dyktig danser og en folkemusiker for å gi oss et dypdykk i betydningen av folkemusikk og dans i ulike land. Vi får også et innblikk i hvordan motestrømninger, dvs dans og musikk, fra kontinentet har fått sin egen særegne form i Nordland.

Dansekunstner og koreograf Sigurd Johan Heide er kunstnerisk leder for dansegruppen Kartellet, og har i lengre tid jobbet med å tilgjengeliggjøre og utvikle folkedansen gjennom prosjekter og forestillinger. Blant annet som koreograf i det krysskulturelle prosjektet Fargespill Tromsø/Flere Farger. Heide er utdannet koreograf med mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har studert, undervist og arbeider ved Rff-senteret og NTNU Dansevitenskap i Trondheim.

Estiske Johanna-Adele Jüssi har jobbet med hva det betyr å være folkemusiker i dagens urbaniserte/globaliserte samfunn. Hun har studert og bodd i Tyskland, Shetland, Danmark, Finland, Sverige og Norge, og med nysgjerrighet og åpent sinn latt seg inspirere av plassene hun har reist til og menneskene hun har møtt. Forskjellige tradisjoner med hvert sitt musikalsk språk har blitt en del av musikeren i henne og formet hennes uttrykk. Selv om det kan virke som at folkemusikere spiller musikken fra en plass, har musikken alltid reist, tradisjonene blitt påvirket av hverandre.