QueDuhSka, nordnorsk SKA

Torsdag 13/10 2022 Kl 21:00 | Blackbox, Nordland Teater
ordinær: 300,-
medlem 4/4: 250,-

Kjøp Lytt

QueDuhSka leverer én ting: forrykende stemning med energisk musikk på høyoktan, levert med et lidenskapelig trøkk. På konsert med QueDuhSka kan du bare glemme å sitte stille! I tillegg leverer vi musikk med mening, musikk med sjel og musikk som engasjement. Tekster sparker hit og dit mot sosial urett, krig, konflikt og migrasjon. Vi feirer Fred og kjærlighet!

BAKGRUNN

Mens Røst har Pietro Querini, har Helgeland QueDuhSka. Gruppen med den triste skjebnen er tilbake der de forliste. De fleste kjenner til den venetianske adelsmann som senhøstes 1431 forliste i Nordsjøen under en reise fra Kreta til Flandern i Belgia. En av livbåtene med overlevende fra skipet drev i land på den ubebodde øya Sandøya mellom Røstlandet og Skomvær. Her ble de funnet i meget sterkt forkommen tilstand en dag i februar 1432. De overlevende ble på Røst til våren kom, og dro da med tørrfiskjekter sørover for å reise hjem igjen. 

Det de fleste ikke kjenner til er at noe lignende skjedde rett utenfor helgelandskysten tidlig på syttitallet. Det var store overskrifter i de karibiske avisene høsten 1971 da den populære og kjente reggae- og ska-gruppen “QueDuhSka” sporløst forsvant under en dorgetur. Tidsånden var preget av flowerpower og mystikk. Det ble spekulert i om gruppen med vilje hadde slått hull i båten og gjort kollektivt selvmord (man vet aldri hva en dårlig anmeldelse kan gjøre med et menneske). Bandet ble dratt med Golfstrømmen og fraktet uten ror og seil over Atlanterhavet. Etter 33 1/3 måned strandet de på en holme utenfor Træna, nærmere bestemt på Likholmen.

MUSIKK
I 2003 tok gruppens vokalist og frontfigur initiativet til å samle de gjenlevende musikerne til en jam. De fant beaten fra første stund. QueDuhSka er stadig hyperaktive på Helgeland og omegn og sirkelbanker publikum med fet reggae og ska. Musikalsk snakker vi her om et globalt fyrverkeri med elementer fra latin, rap og Afropop. Bandet har opptrådt på Trænafestivalen en rekke ganger, Sinus i Bodø, Rockefeller i Oslo, festivaler som Havna, Sjyen. QueDuhSka vant i 2013 konkurransen Bandwagon med låten Fred og kjærlighet, og samarbeidet med artister som Jørg1, Jan Steigen, Admiral P, Nico D, ElAxel og. Bandet ble også i 2021 syncet til serien Norges tøffeste med låten Hør meg no.

UTGIVELSER

Utgivelser 2021: Companeros på Sjyen og Babylon Will Soon Begone