Flere farger Mo i Rana

Nordland Teater, Hovedscena
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 19:00

Under paraplyen Flere Farger åpner Smeltedigelen Musikkfestival med et fyrverkeri av en forestilling der barn og unge fra flere kulturer presenterer sanger og danser fra sitt hjemland akkompagnert av profesjonelle musikere.
Forestillingen består av elever fra 6.trinn ved Lyngheim skole, Kulturskoleelever, barn fra det samiske miljøet, unge fra Rana Mottak og Ravo, og andre barn og unge som representerer det flerkulturelle miljøet i Rana.
2016 var et år preget av den største flyktingekatastrofen på flere tiår og 2017 tyder på å bli preget av dette også. Dette kan få en konsekvens med at frykt for endringer og uvisshet kan på virke oss til å skape enda større avstand mot til våre nye naboer.
Gjennom kreative prosesser kan det oppstå en samlende effekt der folk uansett hvilken kultur de opprinnelig representerer, føler seg likeverdig i møtet med andre. Dette er tanken bak å sette opp forestillingen Flere Farger på Smeltedigelen.

Ideen bak:
Forestillingen er kommet til ved at man har jobbet med barn og unge og samlet inn sang- og dansmateriale. Fokus har vært på barna som en ressurs med egne bidrag til forestillingen. Dette ble første gang gjort i Bergen i 2004 med forestillingen fargespill etter initiativ fra Ole Hamre og Sissel Saue, og forestillingen fikk en formidabel mottakelse.
Vi tar utgangspunkt i norsk tradisjonell folkemusikk/folketoner/ dans og prøver med dette å lokke frem deltakernes egne referanser fra sitt land. Alle har med seg noen strofer fra en sang eller en liten melodi som minner dem om noe fint. Alle har med seg sin egen stemme. Og det er nettop dette som utgjør det verdifulle grunnstoffet i flere farger. Summen av stemmer, toner og bevelgelser som ikke var her før barna kom.
Barna bringer med seg skatter som de selv kanskje ikke vet om, men som gjennom den kunstneriske bearbeidelsen blir til en forestilling som smidig bryter ned uutalte forestillinger om forskjellighet.
Publikum kan vente seg en storslått musikalsk fyrverkeri av en forestilling. Der sjarm og livsglede på flere språk kommer frem gjennom de flotte ressursene av barn og unge som deltar.
Dette er et samarbeid mellom Smeltedigelen, Rana kulturskole, Fargespill i Bergen, Lyngheim skole, Åarjelhsaemien Teatere, Nordland teater, Rana mottak og Ravo.

Musikalsk ansvarlig : Tor Petter Aanes
Musikere:
Tor Petter Aanes - tangenter
Christo Stangness - bass
Magnus Løkken Jakobsen - gitar
Tage Vedal- Trommer
Musikere fra Kammerrana