VAHDAT og GUSTAVSEN

Nordland Teater, hovedscena
Fredag, 18 oktober, 2019 - 22:00MASHA VAHDAT TORD GUSTAVSEN

Som en hyllest til en trassig og rik arv og til en verden av skjønnhet og ukjente dyp har Mahsa Vahdat og Tord Gustavsen skapt musikk sammen gjennom et samarbeid som har strukket seg over ni år. Deres musikalske fellesmeritter inkluderer to plateprosjekter og en lang rekke konserter både i Europa, Amerika og Asia. Det begynte med prosjektet «I Vinens Speil» hvor Mahsa synger sammen med det norske koret SKRUK og ble videreført i Mahsas soloprosjekt «Traces of an old Vineyard». På begge disse albumene har Tord Gustavsen hatt en viktig rolle som pianist og arrangør.

Repertoaret har også utviklet seg videre de seneste årene, og det består av Mahsas egne melodier til dikt av de klassiske, iranske dikterne Khayyam, Hafez og Rumi samt enkelte moderne iranske samtidspoeter. Diktene uttrykker stor variasjon over kjærlighetens og livets mange aspekter: hengivelse, begjær, ekstase, spenninger, skuffelse, adskillelse og sorg. Mahsas og Tords felles musikalske idé er å utvikle skjønnheten i persisk poesi og sangtradisjon innenfor rammen av et lekent møte mellom en iransk sangerinne og en jazzpianist.

Mahsa Vahdat (Teheran) er en fremtredende utøver av persisk vokal musikk, en sterk stemme for ytringsfrihet i musikk og dedikert sanger og musiker. Hennes karriere har gitt dypere kunnskaper om iransk poesi og musikk til et stort publikum i Europa, Amerika, Asia, Oseania og Afrika. Mahsa Vahdat har utviklet sin personlige stil basert på persisk vokal tradisjon av klassisk og regional folkemusikk, men med et moderne uttrykk. Hun har alltid søkt etter måter å gjøre hennes musikk relevant for dagens verden. Selv om opprinnelsen til hennes stiler er iransk, tror hun på musikkens evne til å uttrykke en universell melding om humanisme og frihet. Hennes samarbeid med musikere fra Iran og mange andre deler av verden har bidratt til utviklingen av hennes personlige uttrykk.

Pianist Tord Gustavsen er en av Norges mest populære jazzartister, og er en av få som kan skilte med listeplasseringer både på amerikanske Billboard og norske VG lista! Hans stadig søken etter den rene vakre tonen i hver strofe han spiller er blitt hans varemerker. Gustavsen har en særegen spillemåte, og skaper kreativ og lyrisk musikk som utfordrer skillet mellom 'moderne' og 'tilgjengelig' jazz. Han har gitt ut åtte album under eget navn i tillegg til forskjellige sideprosjekter med profilerte vokalister.