Ánnásuolo

Kulturhuset Mo
Torsdag, 17 oktober, 2019 - 22:00


Ánnásuolo er en bortgjemt perle på Finnmarkskysten, og det er her det samiske jazz/pop/elektronika- bandet har hentet navnet sitt fra. Med sin vakre, stemningsfulle og melankolske musikk, til både egne tekster og ord fra den samiske poeten Nils-Aslak Valkeapääs dikt har de en respektfull tilnærming til den samiske kulturarven.

Bandleder John-Kåre Hansen har håndplukket musikere ut fra deres bakgrunn og har som filosofi at den enkelte musiker får frihet til å gjøre det han eller hun er best på. Slik dyrker man hver enkelts stemme og skaper et helt nytt uttrykk.

Medlemmene i bandet har alle tilknytning til det samiske musikkmiljøet, og minst tre av medlemmene har samiske røtter. Vokalist Marianne Pentha har vokst opp i Østerdalen med en samisk far som var sterkt preget av fornorskningsprosessen og derfor ikke så verdien i å føre morsmålet sitt videre. Nå har Marianne tatt tilbake arven sin og synger vakkert på samisk som om hun aldri har gjort noe annet.

å bandets første selvtitulerte utgivelse var det diktene til Valkeapää som fikk nytt liv gjennom John-Kåre Hansens musikk og Penthas stemme, mens på det nye albumet “Muohtačalmmit – Snowflakes” er det Hansen som har skrevet både tekst og musikk. Ordene blir først skrevet på norsk, og så oversatt til samisk av Ranas egen Laila Stien.

Ánnásuolo spilte på Smeltedigelen i 2016, og har også tidligere hatt noen skolekonserter i Rana. Nå gleder de seg til å komme tilbake. – Det var supertrivelig sist gang. Vi fikk gode tilbakemeldinger men hadde ingen plate å tilby publikum. Denne gangen har vi med oss både to album og annen merchandise, så vi gleder oss masse og håper mange har muligheten til å komme på konserten vår, sier John-Kåre Hansen.

Besetning:

Marianne Pentha - vokal
John-Kåre Hansen - gitar og vokal
Eirik Fjelde - keyboards
Sondre Meisfjord - bass
Kenneth Ekornes - trommer og perkusjon
Håkon Elias Pettersen - lydtekniker